CÙNG OCEAN EDU ÔN LUYỆN CÁC CHỦ ĐỀ THI THPT QUỐC GIA

17/06/2023 - 2380 lượt xem

Kỳ thi THPT Quốc gia 2023 đang đến gần, vậy hiện giờ bạn đang làm gì, đang tập trung ôn luyện hay vẫn vò đầu bứt tai vì điểm số của mình? Nếu bạn chưa biết nên ôn gì cho kỳ thi sắp tới, thì các chủ đề từ vựng tiếng Anh THPT Quốc gia trọng tâm dưới đây sẽ “mở đường dẫn lối” giúp các sĩ tử ôn luyện thi thật hiệu quả.

Cùng Ocean Edu “bỏ túi” ngay list từ vựng thi THPT Quốc gia tiếng Anh trọng tâm này để rinh ngay về nhà điểm số 9+ nhé!

1. Chủ đề "Homelife"

PRACTICE

READ
I come from a family of five people: my parents, my two younger brothers and I. My mother works as a nurse in a big hospital. She has to work long hours and once a week she has to work on a night shift. My father is a biologist. He works from 8 a.m. to 5 p.m. in a lab, but sometimes when there is a project, he doesn’t come home until very late at night. Although my parents are very busy at work, they try to spend as much time with their children as possible. It is generally believed that “men build the house and women make it home”, but in my family, both parents join hands to give us a nice house and a happy home.

My mother is a very caring woman. She takes the responsibility for running the household. She is always the first one to get up in the morning to make sure that we leave home for school having eaten breakfast and dressed in suitable clothes. In the afternoon, after hospital, she rushes to the market, then hurries home so that dinner is ready on the table by the time Dad gets home. Dad is always willing to give a hand with cleaning the house. Unlike most men, he enjoys cooking. Sometimes, at weekends, he cooks us some special dishes. His eel soup is the best soup I have ever eaten.

I am now in my final year at the secondary school, and in my attempt to win a place at university, I am under a lot of study pressure. However, being the eldest child and the only daughter in the family I try to help with the household chores. My main responsibility is to wash the dishes and take out the garbage. I also look after the boys, who are quite active and mischievous sometimes, but most of the time they are obedient and hard-working. They love joining my father in mending things around the house at weekends.
We are a very close-knit family and very supportive of one another. We often share our feelings, and whenever problems come up, we discuss them frankly and find solutions quickly. We always feel safe and secure in our family. It is a base from which we can go into the world with confidence.

Collocations
1. Work on a night shift : làm việc ca đêm
2. Work as a nurse : làm y tá
3. In a lab/ laboratory : trong phòng thí nghiệm
4. It is generally believed : người ta tin rằng
5. Men build the house and women make it home : đàn ông xây nhà, đàn bà xây tổ ấm
6. Take the responsibility for : chịu trách nhiệm về
27. Feel safe and secure : cảm thấy an toàn
28. With confidence : với sự tự tin
29. Talk on the phone : nói chuyện qua điện thoại

2. Chủ đề "Ways of socializing"

3. Chủ đề "Future Jobs"

4. Chủ đề "Life in The Future"

Cùng theo dõi Fanpage và Website Ocean Edu hàng ngày để nâng cao trình độ tiếng Anh một cách tốt nhất nhé. Chúc các sĩ tử hoàn thành tốt bài thi THPT Quốc gia 2023!